صفحه اصلی > مقاله ها 


  چاپ        ارسال به دوست

مبارزه با سرطان

 

 

برای مبارزه با  سرطان ، ظروف يك بار مصرف گیاهی را جایگزین ظروف يك بار مصرف پلاستيكي کنیم  :

پزشكان مي‌گويد : استفاده از ظروف يك بار مصرف پلاستيكي بيش از 118 نوع بيماري را در مصرف‌كنندگان ایجاد مي‌كند.  استفاده از ظروف پلاستيكي براي نگه داشتن مايعات داغ ، غذاهاي گرم و مواد خوراکی چرب بسيار مضر است و عوارض جبران ناپذيري  براي انسان به همراه دارد .

پای کیسه های نایلونی  تا به حال به همه جا باز شده و حالا وقت آن است که بساطشان را کم کم جمع کنیم . شهری را نمی توان سراغ گرفت که زباله بویژه از نوع پلاستیکی اش، یکی از چالش های اصلی آن نباشد . روستاها  و حتی کوهستان های مرتفع، آب های جاری، بیابان ها و مراتع.نیز درگیر این نوع زباله شده اند.    

پلاستیک ها، عمر پایداری دارند و به آهستگی  تجزیه  می شوند . تحقیقات نشان داده پلاستیک ها به ۳۰۰ تا ۵۰۰ سال زمان نیاز دارند تا کاملا تجزیه شوند و در طبیعت حل شوند . اما پیداست تا این محصولات نفتی و فسیلی بپوسند و از بین بروند آنقدر پلاستیک جدید وارد طبیعت می شود که نمی توان به تجزیه شدن پلاستیک های قبلی چندان دلخوش کرد.

در ۲۴ ساعت مردم ایران  ۴۰ هزار تن زباله تولید می کنند . این درحالی است که آمارها  نشان می دهد در کشورمان بیش از ۲۸ درصد پسماندهای شهری را پلاستیک تشکیل میدهد.   از نظر سرانه مصرف ظروف پلاستیکی ، کشور ما در بین 10 کشور نخست جهان از نظر تولید این ظروف قرار دارد .  عمده ضرر این مصرف گرایی بدون تدبیر ، آسیب جدی به محیط زیست ، منابع ملی و سلامت انسانی است و این فاجعه هنگامی  بهتر احساس می شود که ببینیم پای ظروف یکبار مصرف ، علاوه بر مراکز تهیه ، توزیع و فروش مواد غذایی به اماکن عمومی و کلیه مراسم ها  نیز باز شده است .

مشکلات استفاده از ظروف يك بار مصرف پلاستيكي :
مواد پلاستيكي ظروف يك بار مصرف
  حاوی ترکیبات فنول می باشد ‌كه هنگام تماس با مواد داغ  (چاي و آب داغ و غذاهاي گرم وچرب ) کمی نرم شده و گاز دیوکسین آزاد می کنند . این فرآیند سبب  ایجاد سرطانهایی همچون سرطان‌هاي ريه ، كبد و پروستات مي‌شود .  استفاده از این ظروف سبب تاثیر مستقیم بر سیستم های عصبی ،  قلب و دستگاه گوارش ،  ایجاد عصبانیت و خستگی مفرط می شود ، اثرات  سوء این ظروف همچنین در سقط جنین و تولد نوزادان ناقص در زنان باردار که مصرف کننده دائم مواد غذایی آغشته به دیوکسین بودند ، نیز به اثبات رسیده است .  

متخصصان تغذیه به همین علت نسبت به نگهداری مواد غذایی در کیسه های نایلونی هشدار می دهند و همچنان به استفاده از کیسه های پارچه ای اعتقاد دارند. آنها می گویند نگهداری مواد غذایی بویژه نان در کیسه های نایلونی، سرطان زاست و درست مثل وقتی که غذاهای گرم در ظروف یکبار مصرف پلاستیکی سرو می شود و خاصیت سرطانزایی پیدا می کند ، کیسه های نایلونی نیز بر اثر حرارت با تغییر  PH، مواد سرطانزا را به نان منتقل می کنند . به همین علت ، تاکید دارند که نان در کیسه های پارچه ای  بهداشتی ،  بهتر نگهداری می شود.


دکتر امیدرضا هاشمی ، محقق و مجری پروژه در گفتگو با گروه دانش و فناوری می گوید : ظروف یک بار مصرف گیاهی عوارضی نداشته و  پس از حداکثر 6 ماه نیز تجزیه می شود . با دستیابی به فناوری ساخت این ظروف ، ایران پنجمین کشور جهان در کسب این موفقیت و ورود به عرصه انقلاب سبز جهانی محسوب می شود . وزارت بهداشت نگهداری ، حمل و بسته بندی غذا در ظروف پلاستیکی پلی استایرنی را ممنوع اعلام کرده است زیرا استفاده از این ظروف برای نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی های با دمای بالای 65 درجه سانتی گراد ، سبب آزاد شدن مواد خطرناک سرطان زا می شود . دکتر امیدرضا هاشمی می گوید : فناوری استفاده از بیومرهای گیاهی ( پلیمرهای زیستی گیاهی ) برای تولید ظروف یک بار مصرف توسط محققان ایرانی بومی شده و با عنوان  " سنتز و تولید انبوه پلیمرهای گیاهی تهیه شده از نشاسته ذرت  " به ثبت رسیده است . به گفته هاشمی که دوره دکترای شیمی تجزیه خود را در دانشگاه تربیت مدرس گذرانده است ، در سال 85 بالغ بر 570 هزار تن ظرف یک بار مصرف پلاستیکی (ساخته شده از پلی استایرن) مورد استفاده قرار گرفت . وی می افزاید : باتوجه به مشکلات زیست محیطی ظروف پلاستیکی تولید شده از ترکیبات نفتی از جمله باقی ماندن آن در خاک به مدت 300 سال و نیز مخاطراتی که برای سلامت انسان به همراه دارد مانند سرطان زایی و حتی بروز تغییرات ژنتیکی که به نسل های بعد نیز انتقال پیدا می کند ، ما تصمیم گرفتیم همچون کشورهای پیشرفته که به سمت استفاده از مواد زیست تخریب پذیر بی خطر برای انسان رفته اند، در این راستا اقدام کنیم . کار روی پلیمرهای گیاهی از سال 1970 و در زمان بحران نفت آغاز شد ، در آن زمان کشورهای پیشرفته به فکر استفاده از موادی برای بسته بندی افتادند که وابسته به نفت و مشتقات آن نباشد ، بنابراین پلیمرهای گیاهی ساخته شده با ترکیباتی مانند سیب زمینی ، ذرت و گندم مورد آزمایش قرار گرفت این پلیمرهای هیدروکربنی دارای خواص ضعیف پلیمری است که با تغییر و اصلاح آن ها می توان به ویژگی های پلیمرهای نفتی رسید . شکل و ظاهر این ظروف کاملا مشابه ظروف پلاستیکی است با این تفاوت که زیست تخریب پذیر است. دکتر هاشمی می افزاید : تجزیه ظروف یک بار مصرف گیاهی برای بازگشت به طبیعت حداکثر 6 ماه به طول می انجامد که پس از تجزیه نیز باعث حاصلخیزی خاک می شود . از سوی دیگر در ظروف یک بار مصرف گیاهی از آن جایی که مواد اولیه به کار گرفته شده برای ساخت ، طبیعی و گیاهی است بنابراین حتی اگر غذا یا نوشیدنی داغ در آن ریخته شود ، مشکلی ایجاد نمی کند و عوارضی هم ندارد . مصرف کم انرژی برای ساخت ظروف یک بار مصرف گیاهی از دیگر مزایای آن است که باعث صرفه جویی در مصرف انرژی کشور می شود . این ظروف مورد تایید وزارت بهداشت است و این وزارت خانه در گام اول به سازمان ها و ادارات توصیه کرده است که ظروف ساخته شده از پلیمرهای گیاهی را جایگزین ظروف پلاستیکی کنند .

                  

 گروه مهندسی بهداشت محیط و حرفه ای معاونت امور بهداشتی دانشگاه

 
 
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 

 


٠٩:٤٤ - 1394/11/07    /    شماره : ٣٠٥٦٧    /    تعداد نمایش : ٣٨٩


نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج