به پایگاه اطلاع رسانی معاونت بهداشتی خوش آمدید .

پروتئین ها

 

پروتئین ها از واحدهای ساختمانی به نام اسید های آمینه به وجود می آیند.در ساختار اسید های آمینه عناصری چون کربن,هیدروژن, اکسیژن, نیتروژن وگوگرد به کار می رود.هر چند اسید های آمینه ی زیادی در طبیعت موجود است اما مهمترین انها برای بدن ما اسید های آمینه ضروری هستند.اطلاق عنوان ضروری به این دلیل است که وجود این اسیدهای آمینه در مواد غذایی مصرفی،حیاتی است زیرا در عین حالی که بدن برای ساخت پروتئین های مورد نیاز خود به وجود انان احتیاج داردخود قادر به ساخت انها نبوده و یا در حدی که نیاز های بدن را تامین کند تولید نمی شود.این اسیدهای آمینه شامل لیزین, میتیونین, تریئونین, تريپتوفان, لوسین, ایزولوسین, والین, فنیل الانین, ارژنین و هیستیدین است.البته در این میان باید گفت که ضرورت وجود آرژنین تنها مربوط به دوران کودکی و سنین رشد است. بزرگسالان نیازی به آن در رژیم غذایی خود ندارند.

بدن از این اسید های آمینه برای ساخت پروتئین های مورد نیاز خود که در ساختمان ماهیچه ها, اندام ها ,استخوان ها و پوست وارد می شوند استفاده می کند.همچنین برای تولید انزیم ها, اکثر هورمون ها, انتی بادی ها و گروهی از فراورده های ویژه به وجود این اسید های آمینه نیاز است

 

کمبود پروتئین:کمبود پروتئین یا یکی از اسید های آمینه ضروری یا بیشتر آنها در رژیم غذایی منجر به کاهش رشد در بچه ها یا کاهش حجم بافت ماهیچه ای در بزرگسالان می شود.اگر این مشکل ادامه یابد حتی ممکن است در شرایط حاد منجر به مرگ شود.حالت حاد سوء تغذیه پروتئین انرژی به دو شکل تعریف می شود:ماراسموس(marasmus)که یک نوع حاد از کاهش توده ی چربی و ماهیچه ای در بدن است و کواشیورکور(kwashiorkor)که به صورت ورم و آماس شکم بروز می کند و ناشی از کمبود پروتئین چه از نظر مقدار و چه از نظر کیفیت است یعنی افراد مبتلا کسانی هستند که اسید های آمینه ضروری را به مقدار بسیار کم دریافت می کنند.

 

منابع غذایی:هر چند پروتئین ها در همه ی غذاهای فراوری نشده وجود دارند اما کیفیت ان در غذاهای مختلف بسته به مقدار و نسبت اسید های آمینه ی ضروری متفاوت است.اگر چه  پروتئین های حیوانی که عمدتا"در گوشت و شیر و تخم مرغ  موجود است به عنوان منابع عالی پروتئین چه از نظر مقدار و چه از نظر کیفیت معرفی می شوند اما پروتئین های گیاهی از نظر کمی و کیفی با یکدیگر متفاوتند.به عنوان مثال اعضای خانواده حبوبات همچون سویا, لوبیا قرمز, لوبیا چشم بلبلی, لپه و عدس از نظر کمی غنی از پروتئین های با کیفیت هستند اما نان و غلات و میوه جات و بیشتر سبزیجاتی که برگ و ساقه ی انها مصرف می شوند منابع خوب پروتئین نیستند.در این میان هر چند سیب زمینی دارای پروتئین با کیفیت است اما خوردن آن به تنهایی مقدار مورد نیاز بدن را تامین نمی کند.

اما می توان با ترکیب کردن بعضی از غذاهای گیاهی با یکدیگر نقص پروتئینی آنها را برطرف کرده و برای گیاه خواران و کسانی که دسترسی به منابع پروتئین های حیوانی ندارند این امکان را فراهم می آورد که دچار کمبود اسیدهای آمینه ی ضروری نشوند.

 

مقدار توصیه ی شده:تا 50 سالگی نیاز به مصرف پروتئین با افزایش سن بیشتر می شود یعنی به حدود 63 گرم در روز برای مردان و 50 گرم در روز برای زنان می رسد و سپس از 50 سالگی مقدار آن ثابت می ماند .کودکان 7 تا 10 ساله ,صرفنظر از جنسشان به مقداری معادل 28 گرم در روز نیاز دارند.در زمان های خاص همچون بارداری و شیردهی پروتئین اضافی مورد نیاز به ترتیب 10+گرم و15+گرم در روز می رسد.

 

 

اوقات شرعی
پنج شنبه ٠٢ آذر ١٣٩٦
ساعت
نظرسنجی
نظر شما در مورد فعاليت هاي معاونت بهداشتي چيست؟

نظرات و پيشنهادات خود را به شماره 100001515 ارسال كنيد.

آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 2831
 بازدید امروز : 636
 کل بازدید : 2044980
 بازدیدکنندگان آنلاين : 5
 زمان بازدید : 0/9001